Workshop ‘Een scheepswrak vol raadsels’
Bij afdeling Scheepsarcheologie van de RCE ligt een groot scheepswrak uit de 17e eeuw. Over de laatste reis van dit schip werd een spannende workshop ontwikkeld. De workshop wordt elke maand gegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling Schipbreuk. Deelname is gratis.

In het scheepswrak, dat in Lelystad is opgegraven, werden wonderlijke voorwerpen aangetroffen. Scheepsarcheologen hebben de raadsels rondom de vondsten opgelost en Patricia Honig en Sophie van Steenderen hebben er een spannende workshop van gemaakt: “Een scheepswrak vol raadsels”. Patricia vertelt: “Aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten nemen we de kinderen mee op de allerlaatste reis van het schip. Wie waren er aan boord? Waarom voer het op de Zuiderzee? Wat doen die muziekinstrumenten aan boord? En die vele eieren? Waarom lag er maaigereedschap in het ruim?” Sophie vult aan: “Allemaal raadsels die de kinderen met ons oplossen. Het grootste raadsel is natuurlijk hoe het komt dat het schip is vergaan… Als we vervolgens het echte scheepswrak gaan bekijken en de vele voorwerpen die bij het beurtschip zijn gevonden, komt de onfortuinlijke geschiedenis van dit schip en haar passagiers voor de kinderen echt tot leven.”

Ouders zijn van harte welkom om samen met hun kind aan de workshop mee te doen. Patricia en Sophie zijn beiden kunsthistorica die hun sporen in de wereld van kunst en cultuur hebben verdiend. Patricia ontwikkelde vele onderwijsprojecten en workshops. Sophie is gerenommeerd museumdocent voor kinderen in de Hermitage Amsterdam. “Een scheepswrak vol raadsels” is boeiend voor kinderen van 7-12 jaar en hun ouders. De eerstvolgende workshop wordt gegeven bij RCE-Scheepsarcheologie aan de Oostvaardersdijk 01-04 in Lelystad, op woensdag 21 december van 14.00 tot 15.00 uur. Deelname is gratis. (Entree: hekken aan Oostvaardersdijk 01-04 en Lutinaplein staan open) Volgende workshopdata zijn: de woensdagen 18 januari, 29 februari, 21 maart, 2 mei en 20 juni.

Wie zeker wil zijn van een plekje, kan reserveren bij Lies Resink, l.resink@cultureelerfgoed.nl of op www.schipbreukbatavia.nl. Daar vind je tevens de complete activiteitenagenda.
 
 
UFO gevonden op de zeebodem?
Ze waren op zoek naar een gezonken schip waarvan het ruim vol zou liggen met bijna 100 jaar oude en zeer kostbare flessen drank. Maar de sonar die de bodem van de Baltische zee scande, trof iets heel anders aan: Volgens de expeditieleider wellicht een UFO!

            

Lees verder...
 
 
Onderwaterwereld schoolagenda te koop!

Speciaal voor Kidzzz die van duiken houden, heeft Sap Diving Equipment een schoolagenda uitgebracht. Uiteraard is dit een agenda waarin je huiswerk, cijfers en vakanties kunt opschrijven, maar deze agenda heeft ook nog iets extra’s. Hij laat je de bijzondere onderwaterwereld ontdekken!

Het unieke Nederlandse onderwaterleven komt uitgebreid aan bod, maar er staan ook prachtige foto’s van haaien in Zuid-Afrika en het koraal in Australië in de agenda.

De agenda kost normaal gesproken €13,95, en daar komt bij een online bestelling nog eens €3,50 aan verzendkosten bij. NOB-leden kunnen ‘m via deze pagina zelfs met korting bestellen! Dan kost hij namelijk maar €11,95 (inclusief verzendkosten)!

 
 
Z@ppsport ‘De Battle’ bij OSV Veenendaal
Het bekende televisie programma Z@ppsport ‘De Battle’ was afgelopen weekend op bezoek bij OSV Veenendaal in zwembad de Vallei. De Battle, waarin een team van 3 jongens het opneemt tegen 3 meiden in een willekeurige sport, ging dit keer namelijk over duiken!

Uiteindelijk werden 3 jongens en 3 meiden van Montessorischool ’Aan de Basis’ uit Veenendaal gekozen om deel te nemen. Hiervoor moesten zij een hele zware opdracht voltooien. Ze moesten met een blinddoek op een (nep)vis uit een bak met water halen, zonder hun handen te gebruiken.

Zoals gewoonlijk stonden de teams onder leiding van presentatoren Ron (Boszhard) en Vivienne (van Assem). Ook waren er 2 ‘toppers’ van OSV Veenendaal aanwezig om de kinderen alles over duiken te leren. Voor de meiden was dit Ank Weijemans en voor de jongens Bert van der Haar. Zij duiken al heel lang en geven ook duikles bij hun vereniging.

Nadat de kids een spoedcursus snorkelen en duiken hadden gekregen van de duikinstructeurs, kon de Battle beginnen. Elk team moest een sleutelbos van de zwembadbodem opduiken en onderwater 3 kistjes openmaken. In elk kistje zaten een aantal puzzelstukken. Het team dat het snelst alles had opgedoken en op de kant de puzzel in elkaar had gezet, was de winnaar. Uiteindelijk deden de meiden dit het snelste en wonnen de Z@ppsport beker.

De hele uitzending kun je hier terugkijken.

Voor foto’s klik je hier.

Hier vind je nog wat backstage-beelden.

En hier de blog van Vivienne.

Voor een duikvereniging bij jou in de buurt, klik je hier.
 
 
Het Glazen Onderwaterhuis haalt €19.300,- op voor Serious Request!

3FM Serious Request: het is intussen een bekend fenomeen geworden, dat ieder jaar in de week voor kerst ergens in Nederland plaatsvindt. Dit jaar stond het glazen huis op de Markt in Eindhoven. Doel was zoveel mogelijk geld ophalen voor kinderen met HIV in ontwikkelingslanden. 

Om hieraan bij te dragen heeft ScubaCity, in samenwerking met duikvereniging Scyllus, een verwarmde duiktank op het Catherinaplein neergezet. Een week lang konden mensen in dit glazen onderwaterhuis een duik nemen. Uiteindelijk heeft dit maar liefst €19.300,- opgeleverd!

Lees meer

 
 
Kinderfilmprogramma North Sea Film Festival 2010

Van vrijdag 19 tot zondag 21 november vind het North Sea Film Festival 2010 plaats in Studio K te Amsterdam. Zoals elk jaar worden hier verschillende onderwaterfilms en -documentaires vertoond.

 

En er is deze keer ook rekening gehouden met de kidzzz. Want op zondag 21 november, kun je naar het kinderfilmprogramma komen. Tussen 15.00 uur en 16.30 uur kun je dan kennis maken met de Noordzeebewoners, tijdens het interactieve filmprogramma Schatten van de Noordzee.

 

Films over de Noordzee worden afgewisseld met De Grote Noordzee Quiz. Zwemmen er haaien in de Noordzee? Hoeveel poten heeft een garnaal? Wat wordt er uit de Noordzee gevist? Als jij het antwoord op dergelijke vragen weet, maak je kans op allerlei leuke prijzen!

 

Filmmaakster Klaudie Bartelink maakte verschillende films over de Noordzee, zal dit programma presenteren en tevens alle vragen beantwoorden. Kaartjes kosten (speciaal voor NOB-leden!) slechts 6 euro per persoon en zijn te reserveren via Studio/K. Studio/K is op werkdagen vanaf 10.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 020-6920422.

 

Voor kinderen vanaf 11 jaar.

 
 
600 kinderen maken kennis met duiken bij DV Rijnmond
Tijdens de Basisschool Sportdagen in Rotterdam heeft DV Rijnmond gedurende 2 dagen 600 kinderen kennis laten maken met de duiksport. Deze sportdagen, een initiatief van Rotterdam Sport Support, zijn bedoeld om leerlingen van groepen 5 t/m 8 kennis te laten maken met een breed aanbod aan sporten. In totaal waren er 3800 kinderen aanwezig bij dit evenement.  


Als onderdeel van het thema wateractiviteiten verzorgde DV Rijnmond een duikclinic op locatie, waarbij uiteindelijk dus 600 kinderen met een persluchtsetje op hun rug onder water gingen. Tevens werd van elk kind een foto genomen, die ‘s avonds al terug te vinden was op de website www.dv-rijnmond.nl. Leerkrachten en ouders die aanwezig waren ontvingen, net als de kinderen, een sticker van de vereniging met aanwijzingen waar de foto’s te vinden waren.
 
Om in te springen op de mogelijke vraag naar een langere introduik konden de kinderen zich inschrijven via de website, om de week erna een duik te komen maken en zo kennis maakten met de vereniging. Ondanks al deze inspanningen was er slechts een handje vol inschrijvingen voor de zwembad introductie, maar zijn er uiteindelijk nog wel een aantal leden uit voortgekomen.
 
 
Wereldrecord onderwater zwemmen verbroken
Hoe lang kun jij onder water zwemmen? En zonder adem te halen? 

David Mullens, een freediver uit Nieuw-Zeeland heeft het wereldrecord onderwater zwemmen verbroken door maar liefst 265 meter heen en weer te zwemmen, zonder adem te halen! Hij deed dit in een zwembad en gebruikte hierbij een monovin, die ook bij het vinzwemmen worden gebruikt.
 
 
 
Puberruil Z@pp zoekt jeugdige duikers!
Het succesvolle KRO-programma Puberruil, misschien heb je er wel eens naar gekeken of anders van gehoord. Twee tieners wisselen voor een aantal dagen van leefomgeving om te ervaren hoe de ander leeft. Nu komt de KRO met een nieuwe variant van het programma, Puberruil Z@pp. Hierin wisselen twee 11-12 jarigen voor 2 dagen, vrijdag en zaterdag, van ouders, vrienden, school en uiteraard hobbies! Nu zoekt de KRO naar 11-12 jarigen met een spannende hobby (duiken!) die het leuk vinden om hier aan mee te doen en uiteraard toestemming hebben van de ouders. Wil jij je opgeven? Ga dan snel naar www.puberruil.kro.nl

 
 
Nadette Bakker scoort een 10 met duiken!


Als je naar school gaat is de kans groot dat je een keer een spreekbeurt moet houden. Maar over welk onderwerp? En waar moet je beginnen? Het makkelijkste is natuurlijk om een onderwerp te kiezen dat jij zelf héél leuk vindt. Zoals je huisdier of je hobby. Daar kun je vaak een heleboel over vertellen. Nóg leuker is het als die hobby ook nog enorm stoer is, zodat je klasgenootjes met open mond zitten te luisteren. En als je dan ook nog eens allerlei materialen en voorwerpen mee kunt nemen om te laten zien, krijg je van de juf of meester vast en zeker een 10!Nadette Bakker moest op haar school zelfs een hele presentatie geven en koos ervoor om het over haar hobby, duiken, te houden. Via de NOB kreeg zij wat folders en tijdschriften om te laten zien en zelf wist ze nog een heleboel materialen te lenen, zoals snorkels en maskers. Het resultaat: "Ik heb mijn presentatie over duiken eind april gehouden. Ik heb een 10 voor de presentatie en materialen en een 10 voor de inhoud gekregen. Iedereen vond het heel leuk en ik heb een heleboel spulletjes kunnen lenen". Wil jij net als Nadette een spreekbeurt over snorkelen, duiken of de onderwatersport houden. Kijk dan eens hier. Daar vind je speciaal door ons samengesteld spreekbeurtmateriaal. En wil je nog wat extra's weten of hebben, kun je altijd contact opnemen met het bondsbureau.
 
 
Duikplaats Wemeldinge kleurt oranje
Het lijkt het best bewaarde geheim van Zeeland, maar de onderwaternatuur van de Oosterschelde behoort tot één van de meest uitbundige en kleurrijke van West Europa.

De komst van de koningin en haar familie is ook onderwater niet onopgemerkt gebleven. Verborgen onder het wateroppervlak is er voor de kust van Wemeldinge allerlei fel oranje gekleurd onderwaterleven te zien. De Zeeuwse onderwater flora en fauna is klaar voor Koninginnedag.

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) heeft daarom één van de duikplaatsen bij Wemeldinge tijdelijk omgedoopt tot Oranjerif (66).
 
 
Duiker beroofd door Octopus
Een Nieuw-Zeelandse duiker is in de clinch gegaan met een octopus die aan de haal was gegaan met zijn gloednieuwe videocamera. Na een wilde achtervolging en met behulp van zijn harpoen kon Victor Huang zijn toestel recupereren. De camera was al die tijd blijven lopen.

Lees meer...
 
 
WNF en Staatsbosbeheer samen het veld in
Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds (WNF) starten een bijzondere samenwerking op het gebied van natuureducatie. Met avontuurlijke natuur-expedities willen de twee organisaties kinderen bewust maken van de waarde van de natuur in ons land en elders in de wereld.

Het eerste samenwerkingsproject is een jeugdprogramma aan de Waal, rond slot Loevestein. Expeditie Loevestein is een jeugdprogramma met zogeheten ‘struintochten' en GPS-speurtochten. In het waterrijke Munnikenland, langs de Waal, krijgen kinderen uitleg, maar komen ze vooral ook zelf in actie om de natuur te beleven. De route en activiteiten staan niet bij voorbaat vast; de deskundige begeleider kent het gebied op z'n duimpje en leidt de deelnemers naar interessante plekken. Onderweg doen de kinderen o.a. onderzoek naar de bodem of de loop van een waterstroompje. Het doel is om in de komende jaren duizenden kinderen te laten deel nemen aan het project rondom het beroemde slot.

Veldprogramma's voor kinderen

Staatsbosbeheer en het WNF hebben al veel ervaring in het betrekken van jeugd bij de natuur. Door de samenwerking nu een structureel karakter te geven, willen beide organisaties meer kansen benutten om jonge mensen te laten inspireren door de natuur. Het gaat om jeugd in de leeftijd van 4-18 jaar. Door jong de natuur te ervaren zijn mensen op latere leeftijd eerder geneigd zich in te zetten voor de bescherming van de (wereldwijde) natuur. WNF en Staatsbosbeheer gaan samen educatieve veldprogramma's ontwikkelen met thema's als klimaat, biodiversiteit, wildernis en water.

Op pad met de boswachter

De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en WNF is een initiatief van de directeuren Chris Kalden en Johan van de Gronden. "WNF en Staatsbosbeheer hebben allebei een passie voor natuur, cultuur en landschap, " zegt Chris Kalden van Staatsbosbeheer. "Daarmee hopen we jongeren te binden aan de natuur. Staatsbosbeheer heeft, naast prachtige natuurgebieden veel inspirerende boswachters en veldmedewerkers die graag hun passie voor natuur, cultuur en landschap delen met anderen." "Het Wereld Natuur Fonds heeft een achterban van 910.000 donateurs waarvan 120.000 jongeren. De samenwerking met Staatsbosbeheer biedt ons de kans om jongeren via educatieve programma's in het veld, te laten ervaren wat wij wereldwijd doen voor de bescherming van de natuur," aldus Johan van de Gronden van het WNF.

   
© 2010, Nederlandse Onderwatersport Bond
 Inloggen