De NOB-ScubaDoe-jeugdopleiding is voor kinderen van 8 tot 14 jaar en leert ze op een veilige manier omgaan met het snorkelen en/of duiken met perslucht. De snorkelopleiding bestaat uit drie niveaus (A,B en C) en na ieder niveau haalt uw kind een diploma. De lessen van de snorkelopleiding vinden plaats in het zwembad.

De persluchtopleiding bestaat uit 4 niveaus, waarvan de eerste drie plaatsvinden in het zwembad. Een veilige en vertrouwde omgeving om de eerste beginselen van het duiken te leren. Na het derde niveau kan uw kind een of meerdere buitenwaterduiken maken. Niet iedere club of duikschool biedt dit aan. Er is namelijk een geschikte duiklocatie nodig en de omstandigheden moeten optimaal zijn.

De duikopleiding wordt gegeven door ervaren NOB-duikinstructeurs die een speciale opleiding hebben gevolgd. Zodra de kinderen alle vier de niveaus hebben doorlopen én 14 jaar zijn, kunnen ze beginnen met de 1*-duikopleiding. Met het behalen van het ScubaDoe-brevet kunnen ze zelfs vrijstelling krijgen voor de zwembadlessen van de 1*opleiding.Wat mag uw kind na de opleiding
Na de snorkelopleiding mag uw kind onder toezicht van een volwassene snorkelen in het zwembad of buitenwater. Laat uw kind nooit zomaar ergens het water in gaan, vraag altijd advies bij een lokale duikschool of vereniging.

Na de duikopleiding mag uw kind onder begeleiding van een duikinstructeur duiken in het zwembad of buitenwater. Een duikinstructeur vindt u in het buitenland bij een duikschool of vereniging. De NOB-vereniging of duikschool van uw kind kan u daarbij helpen.

Waar kunt u terecht
Meestal kunt u bij een vereniging of duikschool in uw omgeving een afspraak maken voor een kennismakingsles. Op deze website vindt u een lijst met NOB-verenigingen en duikscholen die jeugdopleidingen aanbieden.

De Nederlandse Onderwatersport Bond
De NOB bestaat vanaf 1963 waarbij 270 verenigingen, 30 duikscholen en ongeveer 15.000 leden zijn aangesloten. In elke regio van Nederland zijn NOB-verenigingen te vinden. Ook is de NOB aangesloten bij sportkoepel NOC*NSF en wereldduikorganisatie CMAS.
De NOB verzorgt duik- en instructeursopleidingen. Daarnaast is de NOB een kenniscentrum voor alles wat met de onderwatersport te maken heeft en de gesprekspartner voor sportduikzaken van de overheid. Tevens is de NOB vertegenwoordigd in vele overlegorganen. Als zodanig behartigt de NOB de belangen van de gehele Nederlandse onderwatersport. In praktische zin is het de bond voor alle duikers.