Duiken is een van de leukste dingen die je in het water kunt doen! Aan de oppervlakte snorkelen is al leuk, maar onder water duiken is nog veel leuker. Je kunt zweven, rondkijken, spelletjes doen, op je meters kijken en handsignalen oefenen met je buddy zonder dat je steeds naar boven hoeft om lucht te happen. Met zo’n duikuitrusting voel je je al snel een echte duiker. Een fles met lucht, een trimvest en een ademautomaat met meters zorgen ervoor dat je gemakkelijk onder water kunt duiken. Je kunt soms wel een half uur of langer onder water blijven.

Je gaat nooit alleen duiken, dat doe je altijd met een buddy of een instructeur. Dat is leuk, gezellig en handig. Je helpt elkaar met het omhangen van de uitrusting, je doet een buddycheck en je helpt elkaar boven en onder water als het nodig is. Een buddy kan je vriendje of vriendinnetje zijn. Een instructeur zorgt dat alles boven en onder water goed gaat en duikt met je mee.

Duiken is dus heel leuk, maar ook heel makkelijk. Als je wilt duiken moet je dat eerst leren van een instructeur. Je kunt niet zomaar het water inspringen en gaan duiken.

Zonder duikuitrusting kun je niet zo lang onder water blijven. Niet langer dan je je adem in kunt houden. Als je langer onder water wilt blijven, zul je onder water moeten ademen. Net zoals een vis, alleen ademt een vis water en de mens lucht.

Om onder water lucht te kunnen ademen, nemen we een duikuitrusting mee. Een duikuitrusting bestaat uit een paar onderdelen: ademautomaat, duikfles en trimvest.Met een duikmasker, snorkel en duikuitrusting heb je leuke avonturen met je vriendjes en vriendinnetjes onder water. In het zwembad leer je heel veel dingen, zoals het ademen onder water, makkelijk rondzwemmen, opletten of je buddy nog bij je in de buurt is en hoe je met elkaar kunt ‘praten’ onder water.

Als je straks onder water bent en naar je buddy kijkt, lijkt je buddy opeens veel groter. Ook lijkt het alsof je buddy veel dichterbij is. Dit komt door het water. Licht schijnt door lucht heel anders dan door water. Probeer het maar eens onder water als je buddy naast je zwemt. Als je je buddy op de schouder probeert te tikken, kom je er net niet bij.

In het water blijf je altijd bij elkaar. Je let niet alleen op jezelf, maar ook kijk je af en toe naar je buddy. Gaat het goed met hem? Heeft hij nog genoeg lucht?